KVX E2®: Hver time teller

3. juni 2022

Rental.one eier 150 gravemaskiner som brukes i tøffe norske anleggsprosjekter og pukkverk. Det er hardt arbeid, og trenger det beste mest pålitelige av tenner og slitedeler. Rental.one har standardisert med KVX E2® på skuffer til sine største gravere. Her ser du hvorfor. 

KVX E2® tannsystem

KVX E2®  er et slankt, robust og pålitelig tannsystem med vendbare og utskiftbare tannspisser. Med XS låsesystemet fra Hensley kan tannspissene enkelt snus og skiftes med en leddnøkkel som eneste verktøy.

Tannholderne er laget i det samme suverene stålet som våre klassiske vendbare tenner, herdet til 500 Brinell helt til kjernen. Utskiftbare tannspisser gir optimal levetid.

KVXs spesielle bolt-on teknologi gjør at tannholdere og -spisser festes og skiftes uten sveising. Nesen på tannholderen motstår mer slitasje enn sveiste adaptere.  Les mer om KVX E2® tannsystem.

Innen anlegg og pukkverk blir stadig flere kubikkmeter masse håndtert av leide maskiner. Entreprenører fokuserer på å få jobben gjort. De trenger det riktige utstyret til riktig tid. Å bruke tid og ressurser på administrasjon og vedlikehold av maskinpark er utenfor kjerneformålet i et entreprenørselskap.

For et utleieselskap er det derimot midt i kjerneformålet.

Rental.one har inntatt en viktig rolle i organisering av norske anleggsprosjekter, der et økende antall entreprenører velger å leie maskiner og utstyr til sine prosjekter.

Tannsystemet E2® har en rekke fordeler overfor konvensjonelle støpte adaptersystemer. Tannholderne er boltet på utsiden av skuffen, og gir dermed sterk beskyttelse til forstykket og bunnen i skuffa. Innsiden er glatt og ren, og gjør at massen sklir uhindret inn i skuffa – og ut igjen.

Det gjør at gravingen går lettere og raskere, og tømmingen blir mer effektiv.

Tannspisser kan enkelt snus og skiftes i felt. Det samme gjelder tannholderne: Du kan enkelt skifte tannholdere i felt, med vanlig verktøy. Ingen sveising, og ingenting av alt styret som følger med sveisede tannsystemer. Og heller ingen fare for varmerelaterte sprekker i det lange løp.

Alt dette er egneskaper som er viktige for en entreprenør, og enda viktigere for et utleieselskap som forsyner entreprenører med nødvendig utstyr.

Vekst i utleie

Rental.one er et sterkt og raskt voksende selskap i det norske utleiemarkedet. Hovedkontoret ligger på Nærbø på Jæren, med ytterligere syv serviceavdelinger rundt om i Norge. Selskapet eies av Risa-gruppen, som også eier entreprenørselskapet Risa AS. 

Forretningsmodellen til Rental.one er enkel: De forsyner Risa og andre kunder med et bredt utvalgt maskiner og utstyr. Kunden betaler for leieperioden. Varigheten varierer fra dager til måneder og år.

– Ja, leieperiodene er høyst individuelle, sier Roy Borlaug i Rental.one.  

Han er teknisk sjef, og ansvarlig for å holde alt av maskiner og utstyr i god operativ stand. Utleieselskapet leverer maskiner og utstyr entreprenøren trenger for en spesifisert tid. For at dette skal fungere er det noen verdier som teller mer enn noe annet:

  • Kvalitet
  • Tilgjengelighet
  • løsningsorientert

En maskin som stopper eller utstyr som bryter sammen vil føre til betydelig økonomiske tap. I verste fall et kritisk slag mot prosjektets økonomi eller påføre byggherre eller andre entreprenører store problemer. Maskinene MÅ fungere, uansett hva som skjer. Skuffer, tenner og slitedeler MÅ gi mest mulig effektiv lasting og mest mulig kubikk pr time – uansett hva som skjer.

Maskinparken hos Rental.one består av flere tusen enheter i alle størrelser. Blant disse er 150 gravemaskiner, der 20-30 tonn er den mest brukte størrelsen. Mindre åttetonnere er også hendige, og etterspurte til mange slags formål. Så har vi de store graverne. 

En hel del av gravemaskinene i parken er i størrelsesklasse 40-70 tonn. Dette er svært viktige produksjonsmaskiner på anlegg og i pukkverk, og står ofte i krevende roller med utlasting etter sprengning eller mating av knusere.

Rental.ones maskiner går i et bredt spekter av anleggsprosjekter og pukkverk, ofte i masser med noe av den hardeste steinen i verden. Gravere og hjullastere i slik produksjon kjøres hardt, og må prestere på topp. Alltid. Det gjelder i enda større grad for tenner og slitedeler på maskinene.

For maksimal pålitelighet i drift og effektivt vedlikehold har Rental.one valgt å standardisere på kun to typer tenner og slitedeler på skuffer til hele maskinparken. 35 tonn og større gravere går i de mest krevende jobbene, under de største påkjenningene.

KVX E2® standard på store gravere

Til disse maskinene har Rental.one valgt å standardisere på tannsystemet KVX E2®. Det er et strategis valg som bygger på mange års gode erfaringer med påliteligheten og robustheten i KVX tenner. 

– Vi har alltid brukt KVX. Helt siden de første vendbare tennene kom for minst 25 år siden, sier Roy Borlaug. 

Årsaken er enkel: Maskiner som gjør det hardeste arbeidet i den hardeste massen trenger det mest robuste og pålitelige tannsystemet.

KVX E2® er det mest pålitelige og robuste tannsystemet av alle. Jo hardere massen er, jo bedre fungerer E2®. Våre maskiner går for det meste i veldig hard stein, understreker Borlaug. 

Stålet er en viktig faktor i denne suksesshistorien. E2® tannspisser er støpte. Tannholderne er laget i den samme spesielle stållegeringen som KVXs klassiske vendbare tenner, herdet til en hardhet på 500 Brinell (HBW 10/3000) helt inn til kjernen. 

100 prosent produktiv skuffe

For entreprenøren betyr det en skuffe som er 100 prosent effektiv og produktiv gjennom hele leieperioden. For utleieselskapet betyr det en skuffe som kan settes på lager så snart maskinen kommer inn, umiddelbart tilgjengelig for neste utleie.

Ingen fare for at neste kunde skal kreve nye tenner fordi de gamle er sløve.

Hard drift under tøffe forhold på anlegg eller i pukkverk krever tenner som holder seg på skuffa, uansett påkjenninger. Helt til de skal skiftes. Joda, selv de beste tennene slites i masser som dette. Da må spissene enkelt kunne demonteres, og nye spisser like enkelt monteres på.

I tillegg til motstandsdyktigheten mot slitasje liker Borlaug at det er så enkelt å skifte spisser på KVX E2®.

– E2® er et tannsystem både vi og kundene er godt fornøyd med. Det holder godt i driften, og det er enkelt å skifte tannspisser når de gamle er slitt. Ofte kan maskinføreren gjøre det selv i felt. Ellers er det like enkelt for en mekaniker å skifte tannspisser, sier han. 

KVX E2 – flere timer i drift – ingen sveising

KVX tenner trenger ingen sveising. Alle deler er boltet på, være seg bolt-on tenner eller tannholdere til tannsystemene E2® and Intruder med utskiftbare tannspisser.

  – KVX E2® tåler mye juling, og leveres til riktige priser til maskinene vi bruker dem på. Vi skulle gjerne brukt dem som standard på alle maskiner i parken, sier Roy Borlaug. 

Les alt om fordelene ved KVX E2® her.